Header Ads

Vigyázzon Mindenki!! Itt az új törvény - Amennyiben késve fizeti a csekkeket vagy köztartozása van, hamar elveszítheti lakását, házát! Mutatjuk az új szabályokat!

Vigyázzon Mindenki!! Itt az új törvény - Amennyiben késve fizeti a csekkeket vagy köztartozása van, hamar elveszítheti lakását, házát! Mutatjuk az új szabályokat!

Általános végrehajtási hatósággá válik a jövő évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), így nehezebb lesz kibújni a köztartozások megfizetése alól. Az új szabályok szerint már félmillió forintnál kisebb tartozás esetén is elrendelhető lesz az ingatlan-végrehajtás.Nehezebb lesz kibújni a köztartozások megfizetése alól, ugyanis a NAV 2018. január 1-től általános végrehajtási hatósággá vált. Az új szabályok szerint már félmillió forintnál kisebb tartozás esetén is elrendelhető az ingatlan-végrehajtás. A gépkocsi pedig akkor is végrehajtható, ha a házastársi közös vagyonba tartozik. A lefoglalásoknál – ugyanakkor – az adós érdekét szolgálja a most bevezetésre kerülő fedezetcsere lehetősége, miképpen az is, hogy egy pár ezer forintos köztartozás miatt nem lehet végrehajtást elrendelni. Az új rendelkezések életbe lépésével a végrehajtási eljárást is nehezebb akadályozni.

A NAV új feladatkörében három típusú köztartozás behajtásáért felel:

- az általa nyilvántartott adó- és vámtartozások behajtásáért

- az úgynevezett adók módjára behajtandó köztartozások, illetve

- 2018. január 1-től az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján az egyéb köztartozások behajtásáért.

Az adózóknak a következő változásokra érdemes figyelniük. Automatikusan végrehajtható okiratnak minősül a NAV javára fizetési kötelezettséget megállapító jogerős bírósági határozat, illetve egyezség is. Így az adóhatóságnak nem kell a végrehajtás érdekében külön határozatot hoznia, sem végrehajtási lap kiállítását kérnie a bíróságtól.

Az adóhatóság választja ki a végrehajtás módját

A törvényalkotó az adóhatóságra bízza, hogy kiválassza az adott esetben leghatékonyabb végrehajtási módot. A „szabad kéz” azonban nem korlátlan: a tízezer forint alatti tartozással rendelkező adósok esetében a NAV csak fizetési felhívást küldhet, de az ún. végrehajtási átvezetésen kívül szigorúbb lépéseket nem tehet.Annál „veszélyesebb” lehetőség, hogy már az 500 ezer forint alatti tartozások esetében is elrendelhetnek ingatlan-végrehajtást. Kivételt képez ez alól az adós és a vele együtt élő közeli hozzátartozók lakhatását közvetlenül szolgáló lakóingatlan.Többen is belekóstolhatnak az árverésekbe, ugyanis a teljes vételár megfizetésére (a szokásos 8 napon felül) az adóhatóság 60 napig terjedő halasztást engedélyezhet. Ennek különösen a nagyobb értékű ingatlanoknál lehet jelentősége, ahol könnyebbséget jelent, hogy nem kell „azonnal” készpénzes fizetéssel teljesíteni a kötelezettséget.

Osszátok, hogy minél több ember értesülhessen erről a változásról!

Az alábbi gombok segítségével oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!