Header Ads

Szinetár Dóra Down szindrómás kisbabájához csak egy apró gondolat. Felelőtlenség, amit tettek, vagy önzőség?


Volt itt egy poszt a Down-szindrómás, illetve más rendellenességel született babák témájában, amelyet a posztoló törölt.

Ennek kapcsán vetődött fel a kérdés, Szinterár Dóráék hogyan "úszhatták meg" a vizsgálatot. Úgy vettem észre, sok emberben tévhitek vannak ezzel kapcsolatban, ezért fontosnak tartom leírni, hogy AZ AMNIOCENTÉZIS NEM KÖTELEZŐ. Ez egy olyan vizsgálat, amelynek során tűt döfnek a magzatvízbe, hogy 100%-os bizonyossággal kiderüljön, van-e valamilyen kromoszóma-rendellenesség. A baba neme is kiderül, de 1% a vetélés kockázata, és a baba meg is sérülhet. Harminchét (régebben harmincöt) év fölötti várandósok esetében ajánlják Magyarországon, de nem kötelezhetnek senkit az elvégeztetésére. Szeretném, ha mindenki tudná, hogy van más megoldás a kockázat minimalizálására, és nem feltétlenül kerül százezrekbe.

Kombinált, illetve intergrált tesztet lehet csináltatni több helyen (nézzetek utána a neten), amely csak vérvételből és ultrahangból megállapítja a terhesség esetén a Down-szindróma, illetve a velőcső (idegcső) záródási rendellenesség kockázatát nagyon pontosan (az én esetemben az eredmény 1:50.000 volt). Aki ennek a két rendellenességnek (ez a két leggyakoribb) a kiszűrésével megelégszik, annak nem kell százezreket költenie a vizsgálatra. Aki nem, annak ott vannak a Prena-tesztek, ha el akarja kerülni az amniocentézist. Akinél viszont rendellenességet mutat a kombinált, vagy integrált teszt, vagy 100%-os eredményt szeretne, az kérheti az amniocentézist, és ha jól tudom, ingyenes... Aki mindenképpen meg szeretné szünli a babáját, az pedig megteheti, hogy semmiféle ilyen jellegű szűrővizsgálatra nem megy el. Ha érdekel titeket, kommentben leírom az én történetemet (36, illetve 41 évesen szültem).

Dóráék ha tudatában voltak, hogy a gyermek " beteg " és ennek ellenére is vállalták, akkor vagy önzők, és felelőtlenek, vagy a világ legjobb emberei. Hogy miért? Hiszen vállalják, hogy amíg élnek gondját viselik, nem úgy, mint egy átlagos gyermeknek, hanem sokkal inkább jobban odafigyelve, és a gondoskodás a 18-20 éves kor után sem marad abba, mint másoknál. Ha ezt nézzük, akkor Dóráék igenis egy hősök, akik felálozták a saját szabadságuk, türelmük a gyermekükért, aki ugyanolyan jogon élhet, mint ahogy bárki más. Köszönöm, hogy elolvastad .
Forrás