Header Ads

Figyelem! Ma és holnap (07-én és 08-án) lesz az év legszebb kívánságteljesítő hullócsillagos éjszakája! Ezekben a megyékben látható majd a leginkább:

Figyelem! Ma és holnap (07-én és 08-án) lesz az év legszebb kívánságteljesítő hullócsillagos éjszakája! Ezekben a megyékben látható majd a leginkább:

A Drakonidák meteorraj névadója a Sárkány csillagkép. A csillaghullás október 2-16. között látható, ám a csúcsidőszak éppen most, október 7-8-án van, ekkor óránként 15-20 hullócsillagot is láthatsz. Reménykedjünk a felhőmentes éjszakákban!

Sajnos a hónap első felében a holdfény zavarja a meteorok megfigyelését, de nem szabad megfeledkeznünk a számos, ebben az időszakban aktív rajról mégsem.

Ma és holna este (7-én és 8-án), vagyis sajnos telihold után pár nappal tetőzik a Drakonidák meteorraja. Ez a raj se a sok meteorjáról híres, nagyjából óránként 1 rajtag érkezik, azonban a rajtagok különlegesen szépek, mivel igen lassúak és hullásuk közben sziporkázó nyomot hagynak.

A fényes Drakonida meteor úgy néz ki, mintha egy csillagszórót hajítanának át felettünk az égen. A Hold este 8 után pár perccel kel, érdemes lehet az égre nézni még holdkelte előtt kicsit.

Vasárnap kezdetben sok felhő zavarhatja a megfigyelést az ország keleti területein, de éjféltájt már ott is tisztul az égbolt.

Ezekben a megyékben lesz látható a leginkább ma éjszaka: Pest, Tolna, Veszprém, Fejér, Somogy, Baranya, Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron.

Hétfőn már ideálisak lesznek az “égi viszonyok” a hullócsillag vadászatra az ország szinte minden pontján.

Tudtad?

A Delta Aurigidák meteor raja 11-én tetőzik, ez a raj a maximumkor is csak 1-2 meteort produkál óránként, e hullócsillagok kimondottan gyorsak, de szintén akadhat köztük látványos fényességű is.Ám ha most lemaradsz róla, akkor a jó hír, hogy október 16. és 27. között az Orionidák meteorraj halad el bolygónk mellett, október 20. és november 30. között pedig jön a Leonidák!

A csillaghullás kapcsán több babona terjeng, a legismertebb, amit mindenki tud, hogy ha hullócsillagot látunk, akkor kívánjunk valamit. Ha azt senkinek nem áruljuk el, akkor a kívánság teljesül egy éven belül.

Szemeket az égre! Kívánságokat előkészíteni, mert most két éjszakán keresztül sok álom válhat valóra! Osszátok!

Forrás

Az alábbi gombok segítségével oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!