Header Ads

Figyelem!!! Elemi erővel csapott le az egész országra a pusztító szélvihar - FRISS!! A rendőrség és a katasztrófavédelem Ezt kéri mindenkitől! Nagyon fontos! Osszátok!

Figyelem!!! Elemi erővel csapott le az egész országra a pusztító szélvihar - FRISS!! A rendőrség és a katasztrófavédelem Ezt kéri mindenkitől! Nagyon fontos! Osszátok!Igen erős hidegfront érkezik, a legnagyobb széllökések a magasabb hegyeinkben és a Balatonon a 120-140 km/h-t is elérhetik. Balatonföldváron 130, Siófokon 129, a Pilis-tetőn 125 km/h-s lökést mértünk.

Kora esti órákig nagyobb valószínűséggel a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben átmenetileg 110-125 km/h közötti széllökések is előfordulhatnak síkvidéken. Az ország egyéb részein, elsősorban a Dél-Alföld térségében sem zárható ki egy-egy 110 km/h körüli vagy afeletti széllökés. A kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében egy-egy 125-140 km/h körüli széllökésre is van esély. A szél jelentősebben késő estétől veszíthet erejéből, de az előttünk álló éjszaka során is lehetnek néhol 60-70 km/h-t kissé meghaladó szélmaximumok.

A fővárosban több helyen tövestül csavart ki fákat a szél. Érdemes beszedni virágainkat, autónkkal elkerülni a nagyobb fák közelében lévő parkolást. Magasabb hegységeinkben az esőt átmenetileg havas eső, havazás is felválthatja.

Az alábbi videót Kuti István osztotta meg közösségi oldalán.
 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében arra kéri a lakosságot, hogy az érintett területeken ne tartózkodjanak a szabadban.

Kiemelték továbbá, hogy mindenki figyelje a hatóságok közleményeit, és tájékozódjanak a katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazásának használatával. Ha valakinek segítségre van szüksége, hívják a 112-es segélyhívó számot.


FRISS!!!A rendőrség azt tanácsolja a közlekedőknek, hogy viharos szélben csökkentsék a sebességet és tartsanak nagyobb követési távolságot. Nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja.

A viharos széllökések kiszámíthatatlanok, ezért, mint írták, két kézzel, erősen tartva kell fogni a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve, és óvakodni kell a hirtelen kormánymozdulatoktól. Közölték továbbá: a magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítani kell hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére.


Azt kérték, hogy a közlekedők hagyjanak a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot a gyalogosoknak, kerékpárosoknak. Ha vízátfolyásokat vesznek észre, hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentsék a sebességet - tették hozzá. Erdős, bokros területen a lehulló falevelek esős időben még csúszósabbá teszik az utat, ezért a sebesség megválasztásánál alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz.


Az alábbi gombok segítségével oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!