Header Ads

Megdöbbentő időjárás várható 2017 telén! Fogcsikorgató, csapadékos, száraz, enyhe? Itt a válasz! Készüljön fel erre mindenki!

Milyen kemény időjárás várható 2017 telén? Itt a válasz, amin Te is le fogsz döbbenni! Készüljön fel erre mindenki!Szeretném előre bocsátani, hogy cikkemet magánemberek, és nem meteorológusok részére írtam, ezért próbáltam mellőzni a meteorológiai okfejtéseket, és szakszavakat, remélem segítségükre lehettem.

2016/2017 tele az az elmúlt 5 évhez képest igen hidegnek, zordnak bizonyult, a Dunántúlon időnként kiadós havazások is előfordultak, de az Alföld részein a decemberi, és januári nagy hideg nem sok havat “dobott le” lássunk egy kis esélylatolgatást!

Kétségtelen, hogy egyre több szülő aggódik, hogy születendő gyermeke már csak fényképen láthat havas tájat, hiszen hazánk bizonyos pontjain az elmúlt években igen kevés fehér “égi áldás” hullott, jó példa erre Békés, és Csongrád megye környéke, hiszen a 2016 évben több mint 40 napig éjszakánként bőven -10 fok alatti maximumok voltak jellemzően, nappalonként is mindössze fagypont köré emelkedtek a hőmérsékletek, azonban az adott 40 napos időintervallumban mindössze 7 cm havat regisztrálhattak hazánk délkeleti részén.

Idén igen sok északnyugat felől érkező hidegfronttal találkozhattunk, és aki jobban odafigyelt, mindössze 1 mediterrán ciklont jegyezhettünk az évente megszokott 5-6 helyett, a nyarat tekintve pedig bizony kemény aszály jellemezte Magyarország időjárását, a Dél-Dunántúl hozta csak megközelítőleg az éves várható csapadékátlagot, valamint Nógrád megye lóg még ki a sorból e tekintetben.

A mezőgazdaság az aszályos évnek köszönhetően igen komoly károkat szenvedett, a napraforgó, és kukorica termés rendkívül gyér lesz, ennek hatásával bizony hamarosan találkozni fogunk a boltok polcain.

Hazánk, és Európa egyik legjelentősebb időjárást befolyásoló tényezője a Golf-áramlat, mely egy meleg áramlat, és nagyban hozzájárul, hogy Közép, és Észak-Európát ne tudják elérni a csontig hatoló fagybetörések, és bizony sajnos a Golf-áramlat lassul, a jéghegyek olvadnak, idén is rekor nagyságú jégtáblák indultak vándorútra az óceánokon, ami szintén később hatással lehet klímánkra, éghajlatunkra.

Ha pusztán a statisztikákra hivatkoznánk akkor egy ilyen szélsőséges, aszályos, azonban heves zivatarokkal bőven megtűzdelt év, hőmérséklet szempontjából átlagos, azonban csapadékosabb telet hozhat, elsősorban hó formájában, amire már régen volt példa Közép-Európában.


Visszatérve a Golf-áramlat lassulására semmi meglepő nincsen benne, elmúlt évszázadokban volt már példa ezen áramlat teljes leállására is, mégsem következet be mini jégkorszak, azt maguk a klímakutatók is elismerik.

Ami most biztos, hogy az október, november az átlagosnál jóval csapadékosabb időt hoz majd, kissé alacsonyabb hőmérsékletekkel a megszokottnál, és bizony a tél most nem ígérkezik annyira kegyesnek, hogy elmenjünk a gázóra, vagy a tüzép mellett nyugodt szívvel.

Milyen tél várható térségünkben idén?

Nos hideg ( de nem extrém) , és az átlagosnál több hó várható az idei télen mint mondjuk 2016 telén.

Forrás

Az alábbi gombok segítségével oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!