Header Ads

A lakosság segítségét kérik! Ablakban fagyoskodnak az utolsónak kelt kisfecskék, akik nem tudtak elvonulni! Így segíthetsz Te is rajtuk! Osszátok!

Sok az olyan későn kelt molnárfecske, mely már nem tud útra kelni, és az ablakokban könyörög egy kis melegért. Az állatvédők a bajba jutott madarak mentésére buzdítanak.

Sajnos idén nagyon hamar és hirtelen jött az esős, hűvös idő, ezért rengetek fecske került bajba - közölte facebook oldalán a Fióka és Madármentés csoport.

Az első 2-3 költésből származó teljesen kifejlett fiókák, és felnőttek már az elmúlt hetekben, érezve a közeledő hidegfrontokat elindultak Afrika felé. Ám az utolsó költésből származó fiókák tollazata sokszor még nem elégséges a vonuláshoz, így ők maradnak, itt táplálkoznak, erősödnek. Viszont ez most nem megy nekik, mert hideg van, és semmi ennivalót nem találnak. Az épületek párkányaira húzódnak, ahol nem áznak el, és kicsit melegebb van. Átvonuló, északról érkező fecskék is keverednek közéjük, a napok óta hűvös idő, a napok óta kisebb-nagyobb szünetekkel állandó eső, a táplálékhiány miatt ők sem tudnak vonulni. A poszt szerint van ahol még repülni sem tudó picik maradtak étlen a fészkekben.

Így segíthetsz Te is rajtuk:

A molnárfecskék pillanatokon belül megtanulnak tányérból (párkányról) enni, igen adaptívak. Ott, ahol nagyobb csapat gyűlt össze, a párkányokra kihelyezett tálkákban (virágalátét, hamutartó) tegyél ki nekik lisztkukacot (állatkereskedésekben kapható, nem azonos a csontkukaccal, aminek etetése veszélyes, tilos).

Ha lehullott, átfázott fecskét találsz, vedd fel, és tedd egy kartondobozba. A doboz aljába ruha helyett papírtörlőt tegyél, előbbibe ugyanis beleakad a körme.

Egy kartondobozba 20 molnárfecske is elmelegszik egyszerre, így 2-3 napig is elvannak. Közben etesd, itasd őket, és erőre kapnak.Tegnap reggel 42 elpusztult füsti fecskét találtam egy gyülekezőhelyen. Sajnos az elhullott egyedek közel fele már tapasztalt, felnőtt madár volt. Ez jól jelzi, hogy ez az időjárás milyen komoly próbatétel számukra. Úgy tűnik, hogy hétvégére javul valamelyest az idő, de addig a fecskék a segítségünkre szorulhatnak.Forrás

Az alábbi gombok segítségével oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!