Header Ads

Figyelem!!! Új ravasz vírus pusztít a facebookon! Így ismerheti fel, mielőtt még megfertőzné........Ne kattintson rá erre!

Figyelem!!! Új ravasz vírus pusztít a facebookon! Így ismerheti fel, mielőtt még megfertőzné........Ne kattintson rá erre!


A reklámvírus első lépésként Chrome-bővítmény formájában települ be, majd minden ismerős számára üzeneteket kezd küldeni.

A csel kedvéért az ismerősöket külön meg is nevezi, annak függvényében, hogy milyen elrendezésben szerepel a nevük. A malware a magyar felhasználókat (már ha jól van beállítva a profiljuk) jellemzően a vezetéknevükön szólítja meg, feltételezhetően azért, mert más nemzetek a keresztnevet helyezik a profilnévben az első helyre.A szétküldött üzenetek tehát mindig a névvel és a Video kifejezéssel kezdődnek, majd egy emoji után következik a link, ami egy Google Drive fiókban tárolt PDF dokumentumra irányít. Ez, bár első ránézésre videónak tűnik, valójában egy mezei PDF dokumentum, amiben szöveg helyett egy kép és egy lejátszógomb került elhelyezésre, linkelve a fertőző és reklámokat megjelenítő oldalakra. Számos felhasználó viszont nem elég körültekintő és/vagy szakképzett ahhoz, hogy felfedezze a turpisságot, így naivan rákattint a lejátszógombnak hitt linkre -írja a makay.net.

A vírus kizárólag akkor fertőz, ha rákattintunk a linkre és végigkattintgatjuk a feldobott oldalakat és engedélykéréseket.

Védekezni ellene:Senki ne kattintson a fenti képen láthatóhoz hasonló linkekre, de leginkább semmilyen olyan linkre, amelyikben több tucat ember is meg van jelölve, a link mögötti oldal címe nem ismerős, illetve az adott ismerős nem fűz hozzá semmilyen magyar nyelvű megjegyzést.

Osszátok, hogy minél többen értesülhessenek erről a veszélyről!

Forrás

Az alábbi gombok segítségével oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!