Header Ads

Dolgozók figyelem! Végre bevezették a heti négynapos munkaidőt Magyarországon! Itt kereshetsz 4 nap alatt annyit, mintha 5 napot dolgoznál!

Dolgozók figyelem! Végre bevezették a heti négynapos munkaidőt Magyarországon! Itt kereshetsz 4 nap alatt annyit, mintha 5 napot dolgoznál!
Egyre terjed az a nézet, mely szerint érdemes lenne sutba vágni a hagyományos, ötnapos munkahetet, és megérné pénteken elkezdeni a hétvégét. A négy- vagy extrémebb esetben háromnapos munkahét révén elégedettebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb munkavállalók nemcsak a kevesebb megbetegedés miatt hajtanak hasznot a cégnek és a társadalomnak, hanem amiatt is, mert kreatívabbak, motiváltabbak, jobban odateszik magukat a munkahelyükön.

Már Magyarországon, Borsodban is van egy olyan cég, amelyik kipróbálta a négynapos munkahetet, és az alkalmazottainak nagyon tetszik, ezért már hosszú ideje így dolgoznak.

A szegi székhelyű, egyedi kivitelezésű fakerítéseket és korlátokat kézzel készítő Nyakigláb Kft. ügyvezetője elmondta, hogy lassan két éve működik az új rendszer, amivel a cég és az alkalmazottak is elégedettek.

Kusinszki András, a Nyakigláb Kft. vezetője úgy döntött, természetesen a dolgozók megkérdezésével, hogy reggel 8 óra helyett kezdjenek 7-kor, az eddigi 30 perces ebédidőt csökkentsék 15 perccel, és az eredeti 16.30 helyett 17.15-kor fejezzék be a munkát. Cserébe viszont pénteken nem kell dolgozniuk. Az átállás zökkenőmentesen két hét alatt megtörtént, a dolgozók elmondása szerint az egész olyan volt, mintha egy saját nyári/téli óraátállítást tartottak volna. A tapasztalat szerint az alkalmazottak ezalatt az idő alatt elvégzik ugyanazt a munkát, sőt, még sokszor többet is mint eddig egy hét alatt.

Elmondása szerint lojálisabbak a munkavállalói, és véleménye szerint jelenleg igencsak nehéz lenne a cégtől szakembert elcsábítani. A tapasztalatok szerint a dolgozók sokkal kipihentebbek és elégedettebbek. Ennek az a titka, hogy nem úgy kell bánni velük, mint a rabszolgákkal, hanem meg kell becsülni őket,és ez a vállalkozás számára is kifizetődő.

Ettől függetlenül hazánkban nincs olyan vállalkozás, amely a példájukat követné, legalábbis a cégvezető sem halott róla.

Németországban már nagyon komolyan foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mert az az előnye, hogy kevesebb napot kellene dolgozni egy héten, és ennek cserébe hosszabb ideig maradna alkalmazásban az ember. Ezzel kezelni lehetne a szociális és társadalmi kérdéseket is, például arra, hogy mit kezdünk az emberekkel a kevesebb munkalehetőség mellett az egyre inkább elöregedő társadalmakban.


Ha szerinted is jobb lenne ebben a munkarendben dolgozni, akkor oszd meg ezt a cikket, hátha így eljut a Te főnöködhöz is!

Forrás

Az alábbi gombok segítségével oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!