Header Ads

Közel 70 éve nem látott szuper holdban gyönyörködhetünk november 14-én!


Páratlan közelségbe kerül november 14-én a Földhöz a Hold, az úgynevezett szuper hold ezúttal sokkal nagyobb és fényesebb lesz, mint bármikor az elmúlt csaknem 68 év során. A szuper holdnak azt nevezzük, amikor a holdtölte az égitest ellipszis alakú pályájának a Földhöz legközelebbi pontján következik be. Ilyenkor az égitest látszólagos mérete körülbelül 14 százalékkal haladja meg szokásos nagyságát, fényessége pedig 30 százalékkal nő.
Átlagosan minden 14. holdtölte szuper hold, ennyire nagynak és fényesnek azonban ritkán láthatjuk az égitestet: utoljára 1948 januárjában volt ilyen és legközelebb 18 év múlva, 2034 novemberében lesz hasonló. Igaz, akkor még nagyobbnak látjuk a Holdat.


 
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA adatai szerint a Hold november 14-én 356 ezer 508 kilométerre lesz a Földtől. Ez 46,7 kilométerrel kisebb távolság, mint a legutóbbi rekorder szuper hold alkalmával, 1948. január 26-án. A rendkívüli szuper hold az egész Földről látható lesz jó idő esetén szabad szemmel is, de látcsővel vagy teleszkóppal minden korábbinál jobban kivehetők lesznek a Hold felszínének részletei. Számítások szerint 2034-ben a szuper holdat akkor “alig” 356 ezer 445 kilométer választja el a Földtől.
 VIDEÓ:


 

Napi 2 kg zsírtól
szabadultam meg!
Elég volt minden reggel...
Ebből 1 kanál étkezés
előtt = A HASI ZSÍR
eltűnik 2 hét alatt !
Otthoni módszer a
bütyök eltüntetésére!
Így tüntesd el 4-6 hét alatt!