Header Ads

A női szívroham más!Ezek a tünetek és a sürgős teendők!Sok nőt sajnos csak túl későn, vagy egyáltalán nem diagnosztizálnak szívrohammal...
Ennek az az oka, hogy a nőknél másképp zajlik le a szívroham, mint a férfiaknál!!
Nagyon fontos, hogy tudjuk, mik a tünetei!!!


 Az általános vélekedés a szívrohammal kapcsolatban, hogy hirtelen, minden előzmény nélkül alakul ki, és mellkasi fájdalom, szorító érzés lép fel, majd a páciens elájul!!
Nőknél azonban legtöbb esetben nem így zajlik le az infarktus, ezért sok nőt sajnos csak túl későn, vagy egyáltalán nem diagnosztizálnak!!


Ennek fő oka azonban nem az, hogy a nőknek nincsenek tüneteik, épp ellenkezőleg, csakhogy ezek a tünetek nagyban különböznek a férfiak tüneteitől. Egy nemrég az amerikai Állami Egészségügyi Intézet által végzett felmérés adatai szerint a szívrohamon átesett nők 95 százaléka jól körülírható, csak a női szívrohamhoz köthető tüneteket észlelt magán az infarktust megelőzően. Ezeket a tüneteket nem árt megismerni, hiszen így nagyobb az esély a túlélésre:


Fáradtság: A felmérésben megkérdezett nők 70 százaléka krónikus fáradtságot tapasztalt a szívrohamot megelőző hónapokban. A fáradtság gyakran napi tevékenységeik elvégzésében is akadályozta a nőket.

Álmatlanság: A fáradtság ellenére a szívrohamon átesett nők nagy része képtelen volt elaludni a szívrohamot megelőző hónapban.

Szorongás és stressz: Úgy tűnik a stressz nemcsak kiváltója, de elsődleges tünete is lehet a szívrohamnak. Percekkel a szívroham előtt sok nő érezte, hogy valami nincs rendben, de hirtelen jött erős szorongásukat nem tudták mivel magyarázni.

Emésztési zavarok és émelygés: Hasi fájdalom, bélgörcsök, émelygés és más emésztési zavarok is jelezhetik a súlyosabb betegségek kialakulását. A megkérdezett nők megszokott étrendjük ellenére komoly emésztési zavarokat tapasztaltak.

Légszomj: A nők több mint 40 százaléka napi teendőik elvégzése közben is gyakran szenvedett légszomjtól.

Influenza-szerű tünetek: Izzadás, gyengeség és fejfájás is kísérhetik a szívrohamot.

Állkapocs-, fül-, nyak- és vállfájdalom: Férfiak esetében a fájdalom általában a vállban és a mellkasban jelentkezik, nőknél ez inkább a nyaki régióra, valamint az állkapocsra és olykor a fülekre jellemző.

A férfiak és a nők között a legjelentősebb különbség mégis az, hogy a nőknél gyakran egyáltalán nem jelentkeznek a szívrohamra általában jellemző tünetek, ez pedig olykor végzetes lehet!!!

A legfontosabb, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, és ha úgy érezzük valami nincs rendben, azonnal cselekedjünk, hiszen az idő nagyon jelentős tényező a szívinfarktus esetében.De mit tehetünk egészen konkrétan?! 


A mentőket hívjuk: Az illető nő azzal teszi a legjobbat, ha mentőt hív, ne üljön kocsiba, ne kérjen meg másvalakit, hívjon mentőt!

Az univerzális aszpirin... A kis dózisú (75-100 mg) aszpirintabletta mindig jó ha kéznél van, és a rosszullét esetén egyet el kell rágni.

Egy kis rámenősség: Ez nem egyszerű kérdés (különösen a hazai viszonyok ismeretében). Ragaszkodni kell, hogy a kórházban a lehetős leggyorsabban vizsgálják meg a (nő)beteget! Az EKG nem döntő női infarktus esetén, a szív speciális enzimeit kell inkább vizsgálni.

Ha hasznosnak találtad, ne felejtsd el megosztani!