Header Ads

Önmagad vagy felelős életedért!

Vállald a felelősséget a saját életedért! Az első, és legfontosabb, hogy vedd a kezedbe a saját életedet, és a lehető legkorrektebbül és lelkiismeretesebben éld.

 Amíg valaki mást hibáztatsz egy bizonyos problémáért, addig az életed feletti rendelkezés jogát is másra ruházod. Aki mást hibáztat valamiért, az élete feletti hatalmat is másnak adja. • Amíg szigorú neveltetésedet hibáztatod azért, hogy gátlásos lettél, a jövőben sem leszel felszabadultabb vagy oldottabb.
 • Amíg abban látod jelenlegi siralmas helyzetednek az okát, hogy korábban becsaptak, a jövőben sem leszel gazdagabb.
 • Amíg a párodat hibáztatod gyomorbántalmaid kialakulásáért, egészségi állapotod sem fog javulni. El kell felejtened az áldozatszerepet, amilyen hamar csak lehetséges, és fokozatosan hagyj fel azzal, hogy másokat teszel felelőssé a sorsodért.

Vállald a felelősséget mindazért a rosszért, ami történik vagy történt veled, és mondd a következőket:
„Igen, nyilvánvalóan én vagyok a felelős. Nyilvánvalóan ezt kellett tennem, különben mindez nem történt volna meg.” Ezzel életednek kihívásaira és kérdéseire is megtalálod a választ.
 Egy példa
 Egy nőt megcsalt a kedvese. Úgy döntött, hogy bizonyít a férfiaknak, és egy tipikusan férfias szakmában ért el karriert. Egy nap még férfikollégáinál is sikeresebb lett. Úgy tűnt, az idők során megkeményedett, és a volt párját okolta keserűségeiért. Amikor azonban képes volt megbocsátani a férfinak, és belátta, hogy kizárólag ő felel a saját boldogságáért, újra kivirágzott, és felfedezte a nőiességét.
 A felelősség vállalása azt jelenti, hogy a gondolatainkban, a tetteinkben és a szokásainkban is úgy éljük az életünket, hogy minden pillanatban a legjobbat nyújtjuk. A legjobbnál többet senki nem nyújthat, de kevesebbel ne legyünk elégedettek.
 Előfordulhat, hogy kezdetben még kevés siker koronázza igyekezeteinket, ha azonban önmagunkhoz hűek maradunk, az életünk is pozitívan alakul. A sorsnál is erősebb az az erő, amellyel felvállaljuk és megváltoztatjuk életünket.
 Mindegy, hol vagyunk, egyedül az a fontos, hogy hová tartunk!
 Minden ember teremtője, elszenvedője és átvészelője a saját sorsának, amelyet ebben vagy egy korábbi életében teremtett a gondolataival, a szavaival, a cselekedeteivel és a viselkedésével.
 Egy ember sorsáról tehát leolvashatjuk, hogyan gondolkodik és cselekszik, hiszen mindent ő teremtett maga körül.
 Ha jól alakul a sorsunk, szívesen hangoztatjuk, hogy „jó munkát végeztünk”, vagy hogy „a mi érdemünk volt”. Ha azonban valami kellemetlen történik velünk, inkább másra hárítjuk a felelősséget.
 Pedig éppen a kellemetlen eseményeknél lenne fontos, hogy vállaljuk a felelősséget, hiszen csak attól tudunk megszabadulni, amit el is fogadunk. A felelősség megtagadásával egyidejűleg a pozitív változások erejét is megtagadjuk magunktól
 Ha képesek vagyunk elfogadni, illetve belátni, hogy mi magunk vetettük el a kellemetlenségek magjait, a helyzetünkön is könnyebben változtathatunk.
 Minden dolog nehéz, mielőtt könnyűvé válna. Függetlenül attól, hogy mi váltotta ki a jelenlegi helyzetedet, fel kell oldanod a félreértéseket és a helytelen meggyőződéseket, hogy ne kelljen megismételned egy adott negatív eseményt, és hogy elősegítsd a pozitív események bekövetkeztét.


Az "ÖRÖK ÉLET VIRÁGA"

Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen helyzetben vagy most. Senki mással nem kell versenyezned, csak saját magaddal. Akkor se legyél csalódott, ha mások jóval előbbre járnak az élet egyik vagy másik területén. Fogadd el saját magad valamennyi korlátoddal együtt, és valld be magadnak a gyengeségeidet. Fedezd fel a benned szunnyadó lehetőségeket, és hozd ki a legtöbbet az életedből – szerényen, de céltudatosan. Fogadd el tehát a határaidat, hogy egy nap felülemelkedhess rajtuk. A múlt és mások újraértékelése
 Az „én” szó pontosan azt adja vissza, amivel te azonosítod magad. Ahányszor csak a szádra veszed ezt a szót, tudatalattid meghallja, amit mondasz, és megpróbálja megvalósítani. Ha pozitívan beszélsz saját magadról, először is tudatosítsd magadban a látszólagos negatívumokat, és alakítsd át azokat tudatosan. Ebben a következő kérdés lehet a segítségedre:
 „Mi volt benne a pozitív?”. Az alábbiakban néhány konkrét esetet olvashatsz: Negatív Pozitív 

Magányos és félénk gyerek voltam, tele félelemmel a világgal szemben. Ezért nem állom meg a helyemet a világban még ma sem. Gyermekkoromban szerettem félrevonulni és olvasni. Ettől fejlődött a koncentrációs képességem és a fantáziám, ami számomra és mások számára is különösen értékes. Az apám szigorú volt, és kiszámíthatatlan. Még ha szeretett is, sohasem tudattam, hogy szidást vagy dicséretet kapok tőle. Még ma is ide-oda tengek az életben, hiszen minden olyan kiszámíthatatlan. Az apám nevelése megtanított arra, hogy a pillanatnak éljek, és hogy egészen beleéljem magam abba, ami most van. Kiszámíthatatlanságának köszönhetően meg tanultam érezni, amit érzek, és egészen a jelenben lenni. Ez még ma is segít, hogy szembe tudjak nézni az élet bizonytalanságával és kiszámíthatatlanságával.
 Ahol mások elveszítik a lábuk alól a talajt, ott én biztosan állok, és a mostban vagyok. Az anyám állandóan a problémáival nyaggatott, még ha gondoskodott is rólam. Ez még ma is rettentően nyomaszt.
 Az anyámtól már korán meg tanultam a dolgok mögé nézni, és megérteni elsősorban a nők lelki szenvedéseit. Ezzel fejlődött az empatikus képességem, és nőtt az emberi pszichéről való tudásom. A következő gyakorlat segítségével végre felvállalhatod saját magad. Gyakorlat a múlt újraértékeléséhez Rajzolj öt oszlopból álló táblázatot.

Vizsgáld meg, életednek mely területén vagy múltadnak mely szakaszában festettél magadról negatív önképet, vagy vetted fel az áldozat szerepét. Az első oszlopban sorolj fel öt ilyen nehéz élethelyzetet. A második oszlopban jegyezd fel azt a negatív ítéletet, amelyet a tapasztalatod alapján alkottál saját magadról. A harmadik oszlopban írd le a negatív önképet, amely ebből a tapasztalatból született. A negyedik oszlopba jegyezd fel, hogyan lehetne pozitívan értelmezni ugyanazt a dolgot. Végül az ötödik oszlopba írd le az ebből keletkező pozitív önképet.
 Próbálj meg minél pontosabban fogalmazni, még ha így a táblázat elkészítése hosszabb időbe is telik.
 A legjobb, ha időnként megnyugszol, és befelé figyelsz, hogy a megfelelő szavak jussanak eszedbe. Ha nem jut azonnal eszedbe a megfelelő kifejezés, raktározd el a kérdést a tudatodban és gondolkodj el rajta, miközben az irataidat rendezgeted, főzöl vagy sétálsz. Ha bizonytalan vagy a pozitív kifejezések megfogalmazásában, egyszerre több szót is jegyezz fel, és ezek közül válaszd ki a legmegfelelőbbet!